obiective turistice

Odata ajuns la Comandau, pasiunea ta va fi rasplatita

Obiective turistice Comandau


De ce sa vii la noi?!


Fie ca iti plac plimbarile in natura, escaladarile montane, fie ca esti pasionat de istorie sau sporturile de iarna, odata ajuns la Comandau, pasiunea ta va fi rasplatita!

Localitatea Comandau are o insemnatate deosebita pentru ceea ce a oferit ea inca din trecut, datorita bogatiei sale de material lemnos de cea mai buna calitate.

Initial localitatea se numea Grenzkommando, ceea ce inseamna in limba germana post de graniceri, nume dobandit datorita amplasamentului sau, era granita dintre Romania si Imperiul Austro-Ungar.

Aceste paduri de molid si brad a fost cumparate de catre David Horn si a inceput construirea liniei ferate inguste pentru exploatarea in conditii optime a lemnului. Astfel localitatea Comandau de astazi, era un sat cu oameni care lucrau la exploatarea padurii.

Satul a cunoscut o dezvoltare neasteptata, fiind cea de-a doua localitate electrificata din tara, dupa Timisoara si inainte de Brasov.

Inginerul Emil Lux a proiectat ”Planul Inclinat Covasna-Comandău” care a facilitat si mai mult exploatarea materialului lemnos respectiv dezvoltarea zonei.

Localitatea Comandau pune la dispozitia turistilor sai nenumarate trasee turistice pitoresti catre piscurile montane muntoase din zona: Lacauti 1777 m, Penteleu 1763 m, Goru 1783 m. De asemenea, tot aici se afla si o cale ferata forestiere ingusta si o partie de ski si skilift.


Calea ferata forestiera de la Comandau

Calea ferata forestiera de la Comandau este una dintre caile ferate cu ecartament ingust care in trecut, a fost folosita la transportul materiei prime lemnoase exploatate din munti.

Sistemul de cai ferate forestiere din zona Comandaului s-a intins in trecut pe zeci de kilometri pe cursurile raurilor Basca Mare si Basca Mica dar si a afluentilor acestora.

Zilnic din munti, erau aduse de locomotive cu aburi vagonetele incarcate cu lemne care erau apoi duse de o alta locomotiva la capatul superior al Planului Inclinat de la Covasna unde erau coborate pe Planul Inclinat la Covasna.

De aici o alta locomotiva prelua garnitura si le ducea fie la fabrica de prelucrare a lemnului din Covasna fie la gara mare unde materia prima lemnoasa era transportata pe vagoane mari, pe calea ferata cu ecartament normal si erau apoi transportate la beneficiari.


Carpatii de Curbura - Muntii Vrancei

Carpatii de Curbura. Muntii Vrancei cu subunitatea lor, Muntii Bretcului, ce se afla pe teritoriul judetului Covasna va vor surprinde prin culmi largi si domoale, cu paduri intinse, cu locuri aparent uitate de lume, unde nu umbla decat animalele salbatice.

Varful Lacauti cu altitudinea sa de 1777m, este cel mai inalt de pe teritoriul judetului Covasna.

Tot aici se afla Statia Meteorologica Lacauti, unde veti avea deosebita placere de a va intalni cu Nea Bujor, seful statiei meteo, o persoana plina de povesti si povete, intrerupt din ora in ora de masuratorile ce trebuie sa le dea centrului regional de meteorologie.


Partia de ski si snowboard Comandau

Partia de ski si snowboard din Comandau se afla la o altitudine de 1123 m si o lungime totala de 350 metrii.

Este o partie albastra, relativ usoara si scurta insa are avantajul unui strat de zapada consistent in timpul lunilor de iarna, zapada aici depasind frecvent 1 m iar numarul zilelor cu zapada este printre cele mai mari din Carpatii de Curbura.

Partia de ski Comandau are o inclinatie de 18°, o latime medie de 100 metrii, o diferenta de nivel de aproximativ 400 de metrii si o suprafata totala de 1 hectar.

Aceasta este deservita de o instalatie de transport pe cablu cu preturi foarte rezonabile.


Izvoarele de apa minerala

Izvoarele de apa minerala din Covasna fac din aceasta, ”Orasul Apelor Minerale” datorita bogatiei sale in izvoare de apa minerala de diferite feluri.

Apele minerale se utilizeaza foarte eficient in tratarea diferitelor boli. Unele se folosesc pentru bai curative, altele pentru cura interna, dar totodata si ca apa de masa.

In centrul orasului puteti degusta mai multe izvoare de apa minerala naturala, astfel din izvorul Kati, izvorul Elvira din Izvorul de langa Scoala, si izvorul de langa Paraul Covasna.


Rezervatia Turbaria Ruginosu - Zagon

Rezervatia Turbaria Ruginosu- Zagon, este suprapusa cu aria naturala Turbaria Ruginosu, fiind reprezentata de mlastni turboase, pajisti, pasuni, paduri de conifere, de tranzitie si paduri de tranzitie.

Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata prin HG nr. 1143/2007 (privind instituirea de noi arii naturale protejate) si se intinde pe o suprafata de 355 hectare.


Planul Inclinat de la Comandau

Planul Inclinat de la Comandau a fost inaugurat in anul 1890 fiind unicat in Europa si o adevarata inginerie ce a rezultat din maestria inginerului Emil Lux.

Scopul acestuia a fost de a face legatura intre Valea Zanelor si Punctul Siclau. Principiul de functionare a sistemului era deosebit de simplu, urcarea si coborarea celor doua platforme inclinate, pe care erau ancorate micile trucuri forestiere, realizandu-se numai cu ajutorul fortei de gravitatie.Platformele erau legate intre ele printr-un cablu metalic, fiind controlate din camera de comanda ce se afla in statia de varf.

Platformele rulau pe o linie cu ecartament normal iar intregul ansamblu, a fost proiectat astfel incat energia generata de vagonetul incarcat, ce coboara,sa faca posibila remorcarea unui vagonet gol ce se afla in statia de la baza. La mijlocul Planului Inclinat exista un punct de ramificatie a sinelor, ce permitea trecerea in acelasi timp a celor 2 vagoane, ocolindu-se reciproc.


Zilele comunei Comandau

Ca orice alt oras care se respecta, si Comandaul isi sarbatoreste ziua.

Defapt sunt 2 zile in fiecare an in care ne sarbatorim orasul si anume in primul weekend din luna august.

Sunt 2 zile incarcate cu spectacole de cantec, dans, diverse jocuri, spectacole de off-road, tir cu arcul, foc de tabara si nu in ultimul rand balul stradal care aduna oaspeti chiar si de peste hotare.

In aceste zile de sarbatoare ale orasului, va puteti bucura de o plimbare cu mocanita din Comandau pana in Covasna.


Mocanita din Comandau

Din cele 6 mocanite functioale din Romania, orasul Comanda se mandreste cu una dintre ele.

Mocanita, a fost folosita in trecut la transportul lemnului din padure catre Covasna, spre cumparatori.

In anul 2014 a fost reconditionata si repusa in functiune spre bucuria localnicilor si mai ales a turistilor.

Mocanita urmeaza un program bine stabilit pe un traseu ce porneste din Voinesti si ajunge pana la Planul Inclinat.

Programul locomotivei diesel este :12 Aprilie – 12 Octombrie: de vineri pana duminica, intre orele 09:00 si 18:00

Programul Locomotivei cu aburi este doar in zile de sarbatoare si la Zilele Covasnei (5-7 septembrie): intre orele 9:00 si 18:00.

Tarife locomotiva diesel: Adulti: 6 lei; Copii: 4 lei.

Tarife locomotiva cu aburi: Adulti: 10 lei; Copii: 8 lei.